ביופיסיקה

ביופיזיקה זהו הגשר המחבר בין ביולוגיה - אשר חוקרת את החיים על כל גווניו ומורכביותיו - ופיזיקה - המבקשת למצוא את החוקים המתמטיים והתבניות המאפשרים למדעי הטבע להיות מובנים, כמו גם צפויים. החל ממחקרם של ווטסון וקריק ב-1953, בו גילו את מבנה ה-DNA, עד לטכנולוגיית הצ'יפים הגנומיים האולטרה-מהירים של היום, הביופיזיקה לומדת על החיים בכל מישור, מאטומים ומולקולות ועד לתאים, אורגניזמים והסביבה.

באוניברסיטת בר אילן, מספר לא מבוטל של מדענים מקדישים עצמם ללימוד הממברנה - ה"גדר" המקיפה את התאים ואורגנלות תת-תאיות, מייצבת אותם אנרגטית ומגשרת מפגשים עם הסביבה החיצונית. מעבדות אחרות מתמקדות באיפיון מנגנוני אותות (סיגנאלים) עיקריים בתאים, או בכימות הכוחות המשפיעים על חלבונים פרטניים. לבסוף, ביופיסיקאים מבר אילן יוצרים כלים חדשים חשובים לתצפית, למדידה ולתפעול מנגנונים ביולוגיים. מספרם הרב של החוקרים מונחי-הביופיזיקה הוא הסיבה שאוניברסיטת בר אילן היא הבית היחיד ללימודי תואר ראשון ושני בביופיזיקה, אשר מאושרים במועצה להשכלה גבוהה בישראל.

ממציאת תרופות עד למניעת מחלות, מהדמיות רפואיות עד זיהוי פלילי, ומחקירת אנרגיה עד לשמירת הסביבה, הביופיסיקאים של בר אילן חושפים את התבניות והעקרונות מאחורי המנגנון הדינאמי, לו אנו קוראים, החיים. מציאותיהם יוצקים תקווה שחיינו - ולא בעתיד הרחוק - יהיו בריאים מאי פעם.