חבר סגל חדש- ד"ר איליה ייסין

1

המחלקה לפיזיקה שמחה לבשר על קליטתו של ד״ר איליה ייסין.

איליה במקור מחולון וכיום מתגורר עם אשתו בפסדנה, קליפורניה. בקרוב, הוא ואשתו יעברו לאזור האוניברסיטה.

מבחינת רקע אקדמי- איליה סיים תואר ראשון כפול בפיזיקה והנדסת חשמל באוניברסיטת תל אביב, המשיך לתואר שני במכון ויצמן בו התמקד בתורת המדידה הקוונטית, ואת התואר השלישי השלים בטכניון, שם חקר מערכות אלקטרוניות מחוץ לשיווי משקל. בנוסף, איליה השלים פוסט דוקטורט במכון הטכנולוגי של קליפורניה (קלטק) בקבוצת התאוריה של חומר מעובה.

המחקר של איליה מתמקד בחקר תאורטי של תכונות מערכות קוונטיות הנמצאות מחוץ לשיווי משקל עקב כוח חיצוני. במצבים אלו, עקרונות רבים שמתקיימים בשיווי משקל, כמו שימור אנרגיה, מפסיקים להתקיים. התנהגות זו מאפשרת להתגבר על חוקים פיזיקליים מסוימים המגבילים את המערכות בשיווי משקל ולהנדס התקנים קוונטיים וחומרים חדשים עם תכונות אקזוטיות. בעזרת בחירה מושכלת של חומרים קוונטיים וכוחות חיצוניים המופעלים עליהם, ניתן לפתח התקנים אלקטרוניים ואופטיים חדשניים, כמו מבודדים טופולוגיים ולייזרים פונוניים.

איליה מספר שמילדות סקרן אותו להבין איך מעגלים אלקטרוניים פועלים ואיך לוח עם רכיבים מתכתיים המחוברים ביניהם יכול להוביל לאפקטים כל כך מגוונים. סקרנות זו הובילה אותו לפרק לא מעט מכשירי רדיו וטלוויזיה בבית וגם לקרוא ספרות פופולרית על אלקטרוניקה ופיזיקה. במהלך התואר הראשון, איליה הבין שהוא רוצה להעמיק בהבנת תכונות האלקטרונים מעבר להתנהגותם במעגלים אלקטרוניים רגילים, וכך המשיך לחקור את התנהגות האלקטרונים בתנאי סביבה קיצוניים, במטרה לפתח רכיבים אלקטרוניים חדשניים.

על המחלקה שלנו, איליה אומר שחברי הסגל והסטודנטים בה מצוינים והאווירה היא חיובית ונעימה - שילוב שקשה למצוא במחלקות אחרות בעולם.

בין תחביביו, איליה אוהב לרוץ, לשחות וגם מנגן על גיטרה ופסנתר.

השאיפה שלו לשנים הבאות היא לתכנן מערכת שתאפשר שליטה מדויקת על המצב הקוונטי של האלקטרונים בחומר. מטרה זו כרוכה באתגרים משמעותיים עקב אינטראקציות חזקות בין החלקיקים, אי סדר, ערעורים קולקטיביים, רעש ותופעות נוספות שמקשות על השליטה על פונקציית הגל האלקטרונית. למרות האתגרים הרבים, מערכת זו יכולה להוביל למהפכה בטכנולוגיות אלקטרוניות, תורת המדידה ומחשוב קוונטי.

מסר לסטודנטים: "מדע הוא מאמץ שיתופי. חשוב לשפר את היכולת שלכם לתקשר בצורה ברורה ואפקטיבית את מה שאתם חוקרים. אל תחששו לשתף את המחקר שלכם עם אחרים – חברים, מרצים והקהל הרחב. זה יסייע לכם לקבל רעיונות חדשים, לשפר את המחקר שלכם ולבנות קשרים חשובים לעתיד."

ברוך הבא למחלקה לפיזיקה בבר-אילן, איליה!