ברכות לפרופ' סלוצקין ופרופ' דלה טורה

ברכות חמות לפרופ' סלוצקין ופרופ' דלה טורה על בחירתם כחלק מ-16 חברי סגל של האוניברסיטה שזכו בפרס הרקטור לחדשנות מדעית תשפ"א

התרומה המדעית של פרופ' סלוצקין שבגינה הוענק הפרס:

מדובר בתגלית ראשונה בעולם של טיפות מים נוזליות שצורתן פוליהדרלית, ופיענוח מפורט ומדויק של התהליך הספונטני, נשלט-הטמפרטורה, של היווצרותן. גילוי זה מזהה לראשונה חד-משמעית את מנגנון מעברי הצורה, שנצפו בעבר רק בטיפות שמן, ושהיה שנוי במחלוקת קשה עד היום.

התופעה נמדדה במעבדתו של פרופ' סלוצקין בתחום גדלים יוצא דופן: מטיפה הכוללת מאות בודדות של מולקולות , ועד לטיפה בגודל מילימטרי. התופעה וזיהוי המנגנון שלה חשובים למדע הבסיסי ולהבנת היווצרות הצורה בווירוסים ובתאים ביולוגיים, ואפשרה גם ליצור אבני בניין פוליהדרליות בסקלה ננומטרית, לשימוש במֶטָּא-חומרים. האנרגיה הגבוהה של פינות הפאונים הנוזליים מקבעת ליגנדים בפינות, ומאפשרות הרכבה עצמית של מבני-על רב-חלקיקיים בסקלות שונות.

התרומה המדעית של פרופ' דלה טורה שבגינה הוענק הפרס:

קבוצת המחקר של פרופ' דלה טורה השיגה פריצת דרך בתחום המחשוב הקוונטי. מחשוב קוונטי הינה טכנולוגיה מהפכנית, המשתמשת בתורת הקוונטים כדי לפתור בעיות חישוביות קשות. דלה טורה ושותפים הצליחו להשתמש במחשב קוונטי כדי להכין מצב מיוחד, המכונה "מצב צבר" (cluster state), ופיתחו אלגוריתם לזיהוי של התכונות הטופולוגיות של מצב זה.

מחקר זה מוכיח שניתן להשתמש במחשבים קוונטים עכשוויים כדי לנתח בעיות פתוחות בחזית המדע. המחקר בוצע בשיתוף פעולה עם חברת IBM – אחת היצרניות המובילות של מחשבים קוונטים. בעקבות פרסום התוצאות, חברות נוספות, וביניהן אמזון ומייקרוסופט, הציעו לדלה טורה להשתמש במחשבים קוונטיים בענן שלהן, במטרה לפתח אלגוריתמים נוספים המאפשרים לחקור מערכות קוונטיות מורכבות.