תואר שני פיסיקה - ננו טכנולוגיה

תואר שני פיסיקה ננוטכנולוגיה עם תיזה - 86430

המחלקה לפיסיקה והמכון לננוטכנולוגיה וחומרים מתקדמים באוניברסיטת בר אילן (BINA) מציעים תואר שני בפיסיקה-ננו טכנולוגיה.

המחלקה לפיסיקה והמרכז לננו טכנולוגיה מרכזים קהילה מדעית שוקקת, הגדלה משנה לשנה, עם צוות מדענים ידועי שם, הכולל מספר רב של חברי סגל עולים וישראלים חוזרים. במסגרת מחקרים משותפים אלו גדל הדור הבא של מדעני הננו בישראל, תוך שיתוף פעולה עם מומחים מהאקדמיה והתעשייה, העוסקים בפיתוח גישות מבוססות ננו לתחומי הפיסיקה ובפרט בתחום המגנטיות, האופטיקה, הביופיסיקה ופיסיקת המצב המוצק.

BINA נוסד ב 2007 ושוכן בבניין הטריפלקס לננוטכנולוגיה ע"ש לזלי וסוזן גונדה. בבניין 40 מעבדות מהמתקדמות בעולם וכמו כן, מערך שרות מדעי חדשני ביותר, הזמין לכלל הקהילה המדעית, ומשמש למגוון מדידות: מיקרוסקופיה אלקטרונית, ננו-פבריקציה, פני שטח, פלורסנציה ומגנטיות.

פרסומים מדעיים למכביר, פטנטים וחברות הזנק שהוקמו על בסיס פריצות דרך מדעיות, הופכים את BINA  למבוקש ביותר כשותף למחקר ופיתוח. בנוסף לשיתופי הפעולה האקדמיים עם מוסדות מחקר מהיוקרתיים בעולם, BINA  שותף עם כמה מהחברות הרב-לאומיות המובילות GM, Merck, Philips, Siemens ו- IBM.

בוגרי התוכנית ממשיכים לתפקידי פוסט-דוקטורט במוסדות אקדמיים יוקרתיים בחו"ל ומוצאים את מקומם בתפקידי מפתח בתעשיות מבוססות מדע בישראל.

תכנית לימודים לתואר שני –  86430

תלמידי מחקר בתחום הננו-טכנולוגיה נזקקים לעיתים קרובות לידע שחורג מתחום תוכנית הלימודים הסטנדרטי במחלקה. בנוסף לזאת, תלמידי מחקר ניסיוניים נזקקים לעיתים קרובות לכלים מורכבים, מתוחכמים וחדשניים שיאפשרו להם להכין ולאפיין את המערכות הניסיוניות שאותן הם חוקרים. אנו שואפים לכך שסטודנטים שילמדו בתוכנית ירכשו תמונה רחבה על תחומי המחקר השונים בננו-טכנולוגיה ויבינו טוב יותר היכן נמצא המחקר הספציפי שלהם בתוך התחום הרחב. ברצוננו שסטודנטים ניסיוניים ילמדו להכיר את המערכות החדשות הנמצאות במכון לננו-טכנולוגיה על מנת שיוכלו לנצל כלים מתוחכמים אלו במידה אופטימאלית לצורך קידום המחקר שלהם. בנוסף אנו מאמינים שהלימוד המשותף של סטודנטים מדיסציפלינות שונות לא רק ירחיב את ההשכלה הבין-תחומית של הסטודנטים אלא גם יהיה זרז לאינטראקציה משמעותית יותר בין קבוצות מחקר שונות.

הדרישות לתואר:

1. קורסי חובה לתואר שני בפיסיקה:

86-803 תורת הקוונטים מתקדמת (2 נ"ז) - לכל הסטודנטים

86-821 מכניקה סטטיסטית מתקדמת (2 נ"ז) - לכל הסטודנטים

86-818 שיטות בפיסיקה מתמטית (2 נ"ז) - לתיאורטיקאים

86-846 שיטות נסיוניות מתקדמות (2 נ"ז) - לנסיונאים

86-830 סמינר מתקדם (1 נ"ז) - לכל הסטודנטים

הקורסים "קולוקויום והוראה" וכן סמינר בתחום המחקר של הסטודנט (ביופיסיקה/אופטיקה/מצב מוצק וכיוצ"ב) אינם נכללים בתוך 7 נ"ז אלה, אך הם קורסי חובה והנוכחות בהם חובה בכל שנות הלימודים לתואר (יש להירשם אליהם בכל שנה).

סה"כ 7 נ''ז של קורסי חובה.

2. קורס 86-807 "מבוא לננו-טכנולוגיה" (2 נ"ז) הכולל סקירה של תחומי המחקר השונים בננו-טכנולוגיה, הקורס ניתן פעם בשנתיים לסירוגין.

3. קורס בחירה בתחום הננו טכנולוגיה (ניסיונאים: 1-1.5 נ"ז, תאורטיקאים: 3 נ"ז) - מתוך רשימת קורסי בחירה המשתנה משנה לשנה, קורס זה מאפשר לסטודנט לקבל ידע ספציפי ומעמיק בנושאים הרלבנטיים לננו טכנולוגיה התורמת להשכלה הבין תחומית.

4. סמינריון 86-908 "סמינר בננו טכנולוגיה" (1 נ"ז) במסגרת קורס זה סטודנטים מכל תחומי הננו טכנולוגיה מציגים את נושאי המחקר שלהם.

5. קורס 86-816 "מעבדה מתקדמת בננו טכנולוגיה" (2 נ"ז) במסגרת קורס זה הסטודנט נחשף למערכות הפבריקציה והאפיון המתקדמות של המרכז.

סה''כ נקודות זכות לתואר שני  לנסיונאים 13-13.5 נ"ז (לפחות) לתיאורטיקאים 15 נ"ז (לפחות).

בנוסף לעיל, כל סטודנט חייב בבחינת פטור באנגלית ובקורסי יסוד ביהדות – פרטים בחוברת המידע לסטודנט או באתר האוניברסיטה באינטרנט.